I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, November 17, 2011

CIRI CIRI KHAWARIJHMakna khawarijh " keluar dari keta'atan terhadap pemimpin Islam"

" tidak ta'at dalam perkara kebaikan secara total"

Ada pun ciri ciri Khawarijh antaranya :

1.Suka Mencela dan Menyesatkan Orang

Golongan Khawarij sangat mudah mencela dan menganggap Muslim yang tidak sehaluan atau sependapat dengan mereka sebagai sesat, bahkan dalam satu peristiwa, Rasulullah s.a.w sendiri dikatakan sesat kerana tidak berlaku adil dalam pembahagian ghanimah (harta rampasan perang). Seandainya kepada Rasulullah s.a.w pun mereka sanggup berkata seperti itu, termasuklah kata-kata seperti “Nabi Muhammad s.a.w itu dimuliakan kerana wahyu yang diturunkan kepadanya,” atau “Kalau tak kerana wahyu, Muhammad bin Abdullah tu sama macam kita saja. Macam budak-budak kampung yang lain,” apatah lagi terhadap Muslim yang lain. Mereka telah mengkafirkan Syaidina Ali r.a, Syaidina Muawiyyah r.a, dan Sahabat-Sahabat r.a yang lain.

Fenomena sebegini telah dan sedang berlaku dalam masyarakat Melayu -Islam di Malaysia, terutama dari fikrah politik yang bertentangan antara satu sama lain.Kesannya, wujudlah isu kafir-mengkafir dan kerelaan untuk melihat kemusnahan & perpecahan umat Islam yang berlainan fikrah dan ideologi politik.

2.Suka buruk sangka atau berprasangka

Kaum Khawarij telah dibuktikan menjadi golongan yang paling mudah berburuk sangka. Dalam catatan sejarah, mereka berburuk sangka terhadap Rasulullah s.a.w dalam pembahagian ghanimah, bahkan sehingga sanggup menuduh Rasulullah s.a.w tidak mencari keredhaan Allah Taala dan tidak berlaku adil.Mereka juga menuduh Syaidina Uthman Affan r.a sebagai pengamal nepotisme dan menuduh Syaidina Ali r.a sebagai pemimpin yang tidak berwawasan.

3.Bersikap Keras Sesama Muslim Tetapi Lunak Terhadap Golongan Kafir

Hadis Rasulullah s.a.w menyatakan golongan Khawarij sangat cenderung untuk menjatuhkan hukum terhadap orang Islam yang tidak sehaluan dengan mereka secara keras,tetapi sangat bersikap sangat lembut dan lunak terhadap penyembah berhala dan kaum kafir.

Golongan Khawarij seringkali digambarkan di dalam hadis-hadis baginda Rasulullah s.a.w sebagai golongan muda yang hanya mempunyai semangat yang berkobar kobar & meluap -luap
tetapi mempunyai pemahaman yang cetek dalam hal hal agama.Terlalu berbangga bangga dengan ilmu yang sedikit dan sering menguji orang yang dirasakan kurang berilmu dari mereka.
Mereka berdakwah kepada manusia agar mengamalkan al Quran dan kembali kepada ajaran al Quran sedangkan mereka sendiri tidak mengamalkannya dan memahami isi kandungannya.
Bahkan mereka sangat cenderung untuk memilih bahagian-bahagian al Quran yang dirasakan bersesuaian dengan hawa nafsu mereka dan meninggalkan sebahagian yang lain.

Sesuatu yang sangat jelas ialah golongan Khawarij sangat mudah keluar dari Islam sama ada mereka sedar atau sebaliknya sebagaimana yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w yang bermaksud, “Mereka keluar dari Islam sebagaimana anak panah keluar dari busurnya"
Golongan Khawarij akan sentiasa wujud sehingga kedatangan kiamat sebagaimana yang tercantum dalam sebuah hadis yang bermaksud, “‘Mereka akan sentiasa keluar sampai yang terakhir keluar bersama-sama Al-Masih ad-Dajjal"

Khawarij adalah seburuk-buruk makhluk dan berkedudukan sangat rendah di kalangan umat Islam. Pada hari akhirat, merekalah yang disebutkan sebagai "ANJING NERAKA". Dek kerana itulah, Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadisnya menyuruh kita agar membunuh mereka seandainya bertemu mereka, cuma menurut ulamak mereka di hukum oleh pemerintah bukan orang awam.

Khawarij akan muncul pada bila-bila masa sahaja.Bermula dengan ketidakpercayaan (‘adamuts tsiqah) sebahagian mereka kepada pemimpin kaum Muslimin iaitu Syaidina Uthman Affan r.a yang mereka anggap tidak adil, pengamal nepotisme dan kronisme sehinggalah ke zaman kini di mana mereka bertindak sebagai pemecah belah umat Islam dengan teori-teori atau dogma-dogma politik mereka dalam mencari kekuasaan.Ibn Taimiyyah di dalam kitabnya, Al-Fatawa menyatakan Khawarij adalah Firqah Bathil yang pertama muncul dalam Islam.“Bidaah yang pertama muncul dalam Islam adalah bidaah Khawarij”

Allahua'lam.

No comments:

Post a Comment