I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, January 31, 2011

PENILAIAN ILIMIAH TERHADAP KITAB MAJMUK SYARIF


Assalamualaikum,

Pernahkah anda melihat, membaca atau mengamalkan kitab di atas ini. Kitab ini merupakan himpunan amalan zikir dan doa yang dikenali sebagai Majmuk Syarif yang merupakan satu kitab yang amat popular di kalangan Masyarakat Islam dan ia sememang begitu laris di pasaran. Namun kandungan dalam kitab ini sebenarnya bermasalah.

Apa masalahnya?

Sila baca artikel karangan rakan seperjuangan akob Ustaz Abu Syu'aib di bawah.
Sekian Wassalaam

Secara umumnya boleh dikatakan hampir keseluruhan masjid atau surau perhentian di lebuhraya terdapat sebuah buku kecil yang dinamakan sebagai “Majmuk syarif” sama ada ianya dibeli sendiri oleh pihak pengurusan masjid ataupun ianya diwakafkan oleh individu-individu tertentu kepada pihak masjid. Buku ini tersebar dan mudah untuk diperolehi kerana dimana-mana sahaja terdapat mereka yang menjualnya.


Buku yang tidak mempunyai nama pengarang ini menghimpunkan di dalamnya sebahagian surah-surah daripada al-Quran serta fadhilat-fadhilatnya, doa-doa dan zikir-zikir yang dijadikan amalan oleh sebahagian masyarakat. Dukacitanya hampir kesemua doa, zikir dan fadhilat-fadhlatnya yang terkandung di dalam buku ini tidak sahih dari Nabi s.a.w. bahkan tidak keterlaluan jika dikatakan ianya hanya rekaan manusia yang tidak mempunyai asal di dalam agama.

Selanjutnya sila klik : http://akob73.blogspot.com/2008/07/assalaamualaikum-pernahkah-anda-melihat.html

No comments:

Post a Comment